Annons

Annons

Från tråkmåns till ståtlig på några sekunder…

kejsarkronor

Vad är det som gör att man bedåras av vissa blommor och rent ut sagt avskyr andar sorter? För nej, man kan inte älska alla. Men man kan omvärdera. Kejsarkronan var tidigare definitivt med på min Tio-i-botten-lista – men efter en speciell upplevelse har även den fått flytta in i en liten grupp på täppan. Den har avancerat från riktig tråkmåns till både skir och ståtlig när jag väl tittade närmre på den. Och nu vill jag inte vara utan!

Annons

Orange tillhör inte mina favoritfärger, och definitivt inte smutsorange som var kulören på de många kejsarkronor som nästan trängdes i rabatten i när jag växte upp. Fula var de och dessutom luktade de illa.

Aldrig i livet att jag skulle ha dem på min egen täppa!

Men en dag blev jag hembjuden till en bekants trädgård, en helt fantastisk gammaldags sådan som passade helt perfekt till familjens 1700-tals hus. Där fanns kejsarkronor i mängd: oranga, nästan röda, lysande gula. Och tillsammans med narcisser, tulpaner och förgätmigej i den nyutslagan grönskan var de ju riktigt stiliga. Jag gick närmre och för första gången betraktade jag de nästan skira klockorna. De fula tråkmånsarna hade förvandlats till en ståtliga skönheter. På bara några sekunder…

Förutfattade meningar visade sig återigen vara en dödssynd, numera glädjs jag varje gång den lilla gruppen rakryggat slår ut hemma hos mig!

Fotnot:

Plantera dina kejsarkronor djupt i soligt läge under tidiga hösten. Trivs de förökar de sig med dotterlökar. Du kan också använda torra och mogna fröer och så – lämpligen i en kruka eftersom det tar många år att få dem till färdiga, blommande växter.

Fotnot 2:

Tagetes, Isbegona och Ölandstok toppar min Fula Växter-lista. Vem kan övertyga mig om att jag har fel? Och vilka är dina hackkycklingar inom växtriket?

kejsarkronor

kejsarkronor

Blandade färger ger ett mindre stelt intryck.

kejsarkronor

Titta närmre – kejsarkronorna är både skira och ståtliga på samma gång!

 

(62)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar