Annons

Annons

Förväxla inte pantersniglar med mördarsniglar!

Gifter, ölfällor, ankor, mördarsaxar och elstängsel i all ära - det bästa sättet att bli av med "mördarsniglarna" tycks vara de fredliga pantersniglarna!

Nej, jag är inte någon mördarsnigel, jag gör jag nytta i naturen. Dödar jag någon så är det just en mördarsnigel! Så snälla ha inte ihjäl mig av bara farten! Till skillnad från mina glupska monstersläktingar, de spanska skogssniglarna, är jag fredlig mot dina levande växter.

Annons

Mördarsniglar, de spanska skogssniglarna, är bland det värsta en trädgårdsägare kan råka ut för.  De glupska spanjorerna är könsmogna efter en månad och förökar sig i rekordfart och slukar allt som kommer i deras väg. Alternativt ser till att grönskan kommer i deras väg.

Men i vår rädsla och förtvivlan att försöka bli av med trädgårdssabotörerna råkar även ofta de fredliga sniglarna illa ut i bara farten. Eller i vårt oförstånd. Precis som många ofarliga ormarter nästan utrotats i Australien på grund av människors rädsla och bristande kännedom.

Pantersnigeln, eller leoparden som den ibland kallas, lever farligt i många trädgårdar, speciellt år som detta när mördarsnigeln tycks vara fler och värre än någonsin.

Men rädda pantern om du kan! Snigeln orsakar sällan skador eftersom den främst trivs på komposten där den äter döda växtdelar och omvandlar vårt växtavfall till mull!

Dessutom sägs den vara en farlig fiende till just mördarsnigeln, som den jagar och kan bita ihjäl enligt forskare på från Naturhistorisk museum i Oslo! Forskningen, som presenterades i 2014, visade att pantrarna inte bara höll mördarsniglarna tillbaka utan att de även minskade i de trädgårdar som ingick i studien.

Pantersnigeln äter även mördarsnigelns ägg.

Pantersnigeln är grå/grårosa i olika nyanser och mönstrad i olika färger ofta med mörkare längsgående band eller fläckrader och utsträckt kan den bli lång, 10-20 cm. Var rädd om den!

Maud Holmberg Klyft

Fotnot: En annan metod att bli av med ”mördarsniglarna” är att sätta upp metallstaket som man bland annat gjort runt hela Karen Blixen-trädgården i danska Rungsted. Effektiva, men ganska dyra, staket finns på marknaden. Då gäller det naturligtvis också att se till att det inte finns några spanjorer inom det inringade området. Man kan börja med en liten del av trädgården, t e x grönsaksodlingen, för att sedan utöka arean.

Läs  om norska agronomen Thorstein Mos metod att få mördarsniglarna att förinta sig själva.

 

 

(0)

3 kommentarer

 


Annons

Annons

Laddar