Annons

Annons

Så förökar du din Blå bolltistel

Gör som bin och humlor, njut av praktfulla blå bolltistel. Vill du ha fler är den jättelätt att föröka!

Humlor och bin älskar Blå bolltistel!

Mormorsväxten Blå blomtistel är kanske inte den första blomman man väljer till sin trädgård, men med tiden inser man dess skönhet och alla dess fördelar.

Titta lite närmre och njuta av alla hundratals blå stjärnor som slår ut.

Annons

Den blå bolltisteln är lättodlad och otroligt anspråkslös, trivs i de flesta jordar, älskar sol men trivs också i halvskugga. Den är bästa kompisväxten, vacker tillsammans med rosor, rudbeckior, hortensior, dahlior – men den är också ståtlig som ensamväxt. Den står länge,passar bra i sommarbuketter – men är också fin som en enkel solitär i en smal vas.

Dessutom går blå bolltistel utmärkt att torka!

Klipper du av den första blomningen tidigt får du ofta en andra blomning före frosten. Och ta gärna bort de understa, fula bladen på stjälken när de börjar vissna.

Får blommorna stå och prunka får bolltisteln många frön som är mogna under sensommaren/hösten. Den självsår sig villigt men du kan också samla fröerna och så på den plats du vill ha dem, gärna redan under hösten. Eller spara torrt i påse eller kaffefilter till kommande vår.

Ibland vill de ha en köldknäpp för att gro, men det kan man lätt fixa genom 2 veckors kylskåpsvistelse.

Det finns dock en risk att de frösådda plantorna får en annan färg än moderplantan (precis som kan ske med till exempel akleja och stockrosor). Färgen kan gå tillbaka till ursprungsplantan eller så kan humlor och insekter pollinerad med andra arter…

Etablerade plantor kan du dela, det mår de bara bra av och du kan även gräva upp små rotskott som ibland kommer vid sidan av moderplantan. Delning ger med säkerhet samma färg som din ursprungliga blå bolltistel!

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar