Annons

Annons

Fem rosfavoriter – och tre goda tips

Nu blommar de som skönast, täppans drottningar – rosorna. Stiliga,  romantiska och väldoftande. Har du överflöd av dem så passa på att äta- eller dricka upp några av dem!

Alla är inte praktexemplar – en del drabbas av bruna fläck-sjukan, löss eller trivs bara inte hur mycket gödning och kärlek man än försöker ge dem. Det kan vara arten – men även exemplaret.

Annons

Här är mina fem favoriter:

Eden Rose (Pierre de Ronsard) – egentligen en buskros – men trivs den blir den en härlig klättrare med massor av rosor ända fram till vintern. Knoppen är ljuvligt grön/ljusrosa, väl utslagen är rosen nästan som en pion, tung och med massor av rosa blomblad. Det här är min favorit – enda minuset att doften är svag.

 

Maidens Blush – ljuvligt mellanrosa ros med en förförisk doft. Buskros som alltid ger mängder av fina rosor, år efter år. Blommar dock bara en gång – och regnar det mycket så har en del knoppar en tendens att vissna innan de slår ut.

 

Ingrid Bergman – den stiligaste av dem alla. Inte mycket till doft – men vilken skönhet. Ibland blir rosorna stora som salladshuvuden eller högstjälkade som rolrosor!

 

Königin von Dänemark. Ljuvlig ganska starkt rosa albaros med en fantastisk doft och riklig blomning.

 

New Dawn – skir och fint ljusrosa klättrande ros, motståndskraftig och ofta ett skirt moln av skära blommor i juni/juli. Kommer tillbaka med enstaka blommor hela sommaren. Ganska lätt att föröka.

Tre tips:

Försök föröka

Försök att ta en stickling av din favoritros. Klipp/skär av ett skott som blommat, snett under ett blad, så att minst tre rosblad är kvar. Knipas av blomman och dra försiktigt av bladen så att bara tre är kvar. Plantera i såjord eller lätt sandblandad jord. Vattna regelbundet.

Detta lyckas inte alltid – men rotar sig din stickling kommer du att vara extra stolt – och det är ju gratis!

 

Rosor är ju ätliga så jag brukar också torka och spara lite rosenblad för dekoration i desserter och sallader.

Man kan också göra sylt, marmelad eller gelé av rosor – gärna tillsammans med något gott bär eller frukt.

Ros & rabarbermarmelad

2 kilo rabarber

1,5 liter strösocker

1/2 flaska certo – eller annan pektin

några myntablad – om du har hemma

saften och det rivna skalet  av en citron

5 dl rosenblad, röda eller rosa (skär bort det vita intill mitten av rosen – det är beskt).

Skiva rabarbern. Varva den med socker i en skål och låt stå i kylen under natten så att det smälter samman lite.

Koka upp socker, rabarber,  ev mynta och saften och skalet av citronen i ca 15-10 minuter. Tillsätt Certo el annan pektin – följ bruksanvisningen på förpackningen. Ta av spisen och skumma väl. Rör ner rosenbladen. Häll i burkar – och njut!

Man kan även dricka sin ros:

Roslikör

1/2 liter Brännvin Special

1/2 liter rosblad (alltså blommans blad och inte stjälkens). Skär bort det vita närmst rosens mitt – som kan vara lite beskt.

200 gram socker

1-2 vaniljstänger

Blanda ingredienserna i en burk och ställ gärna i ljust fönstret de första veckorna.

Låt stå minst en månad. Skaka burken då och då. Sila genom silduk, eller kaffefilter. Vill du ha intensivare färg så skvätt i några droppar röd karamellfärg. Eller några pressade jordgubbar! Likören är god att ringla över vaniljglass och som bas i en svalkande sommardrink – blandad med champagne eller annat torrt bubbel.

Maud Holmberg Klyft

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar