Annons

Annons

En sockersöt låda med sommarstämning

hortensia

Härliga hortensia! Just nu är det extrapriser på hortensior i  de flesta livsmedelsbutiker. Jag brukar inte rekommendera att köpa blommor på samma ställen som man handlar mat. Inte för att dert behöver vara sämre växter, men de hålls sällan i rätt temperatur och får den omvårdnad de behöver, den som blomsterbutikerna kan ge.

Annons

Me n det finns undantag. Hortensian till exempel, som med sin färgprakt och långlivade blomning sällan hinner bli någon hyllvärmare.

De senaste åren har jag köpt några stycken, både för inomhus- och utomhusbruk, och sedan planterat på täppan under hösten. Samtliga har kommit igen och blommat följande år – under sensommaren. Nu gäller detta ju Skåne -men en del sorter ska klara sig längre norrut om man vinter täckerdem.

I helgen var det så soligt och varmt vid söderväggen att solstolar, sudokun och våffelfatet åkte fram. Det kändes lite konstigt eftersom uteplatsen fortfarande är tämligen naken och kal. Före den första maj är det pelargonförbud på täppan, minsta nattfrost kan knäcka dem. Det var då jag kom att tänka på den gamla sockerlådan och de två små hortensiorna som stått vid trappan. De fick snabbt sällskap av inomhuskamraten – och vips var det färg på terassen och sommar i sinnet!

Tips: * Hortensian är törstig och vill ha mycket vatten, men övervattna inte heller.

* Trädgårdshortensior som ska bevara sin blå färg vill ha sur jord. Undvik gödsel med kalcium, fackhandeln har specialgödning och det finns även även medel att tillföra för att bevara färgen. Det sägs att även rostiga spik i jorden ska ha samma verkan – men detta är för mig ett obeprövat  husmorstips!

trädgårds hortensia

Tre sötnosar i en gammal sockerlåda – med dem kom sommarkänslan med en gång.

 

(9)

2 kommentarer

 


Annons

Annons

Laddar