Annons

Annons

Hemgjord roslikör och 7 andra rostips

God roslikör, svalkande lättgjord rossaft och läcker rosmarmelad - här får du bästa recepten!

ros-likor

Har du ett överflöd av prunkande, doftande rosor? Spara lite av sommarfägringen!

1. Rosenlikör

1/2 liter Brännvin Special

1/2 liter rosblad med doft,  blommans blad och inte stjälkens. Skär bort det vita närmst rosens mitt – som kan vara lite beskt.

Annons

200 gram socker

1-2 vaniljstänger

ev lite pressad citronsaft

Gör så här:

Blanda ingredienserna i en burk och ställ ljust.

Låt stå en 3-4 veckor. Skaka burken då och då. Sila genom silduk. Likören är god att ringla över vaniljglass och som bas i en svalkande sommardrink – blandad med kylt mousserande vin till exempel.

Tips: Vill du ha rosenlikören lite syrligare så riv lite limeskal i. En nypa krossad chili ger lite sting. Använder du ljusa rosor lägg gärna i några röda eller intensivrosa blad också, för färgens skull. Vildrosor/nyponrosor går också bra!

2. Torka rosor

Det finns många knep att torka blommor vackert, bland annat att täcka dem försiktigt med tvättmedel. Men snabbast och enklast är ändå att hänga dem upp och ner i en bukett. När de är helt torra ger de en mormorsromantiskt intryck höggs upp på ett gammalt linneskåp.

torkade rosor

Liten torkad bukett

3. Rosensaft

Godaste saften på rosor hittar du här. Klicka på länken!

rosensaft

 

4. Pressa rosblad

Gör som man gjorde förr i tiden – pressa rosblad eller blommor. Lätt som en plätt – bara att öppna en tjock kokbok och slå igen. De torkade bladen kan du använda som dekoration i en sallad, i et potpurri, eller fästa på papper/papp och rama in.

pressa-rosor

Pressa rosblad – som förr i tiden.

5. Spara i frysen

Frys en vacker ros – för härligaste tårtdekorationen i höst. Ta inte upp förrän precis innan tårtan serveras. Du kan också frysa somriga istärniongar med rosblad, små violer, citronmeliss, smultron eller ringblomsblad i.

rosor-is

 

6. Gör rosmarmelad god på scones, till osten eller på chokladkaka. Klicka in för recept!

rosenmarmelad

7. Ta sticklingar

Försök föröka din favoritros som just blommat. Skär eller klipp snett under ett öga, så att 3-4 bladpar finns kvar. Klipp bort blomman i toppen och dra bort de understa bladen så att bara ett eller två av de översta bladparen är kvar. Korta ev in dessa. Sätt i kruka eller lätt sandblandad jord, eller såjord och vattna. Håll fuktig. Det är inte alltid det lyckas bli rötter – men när det gör det är det stor glädje!

rosor

Ljuvliga Eder Rose.

8. Samla en härlig bukett av olika rosor – med eller utan annat sällskap – ta in och njut!

rosbukett

Text och bilder: Maud Holmberg Klyft

Tips: Tänk på att det är nu när rosorna blommar som också är den bästa tiden för att hitta nya favoriter  Du kan se rosorna i full fägring, känna skillnaderna på dofterna, titta på bladverken, se hur stora blommorna blir och i vilka färgnyans. Besök visningsträdgårdar, rosdagar, plantskolor eller öppna trädgårdar – och hitta dina favoriter för framtiden!

 

 

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar