Annons

Annons

Dags att räkna dina middagsgäster!

Ska talgoxen hålla ställningarna som Sveriges vanligaste fågel - eller blir den omfluten av Blåmesen? Nu är det dags att räkna dina matgäster på täppan!

talgoxe

För tolfte året arrangerar Sveriges ornitologiska förening den stora fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten” i helgen. I år börjar räkningen redan på fredagen och pågår till och med måndagen den 30 januari så att  även skolor och förskolor kan delta.

Annons

Alla som på något sätt matar fåglar med alltifrån äpplen och jordnötspåsar till fröautomater och kärvar kan vara med. Man väljer en av dagarna, tittar ut vid matbordet med jämna mellanrum och det är det högsta antalet av en art man ser på samma gång som gäller.

Själv har jag utökat antalet fågelrestauranger i år och placerat dem i fikonbusken bara metern från köksfönstret, något som även Katten uppskattar. Så länge fönstret är stängt är de inte det minsta rädda för vare sig den fyrfota betraktaren som de tvåbenta.

Det är riktigt intressant att se hur de olika arternas beteende skiljer sig åt. Talgoxar och blåmesar försynt plockar försynt år sig ett solrosfrö, slår sig ner på en gren och håller fröet i ett järngrepp med tårna medan de pickar i sig innehållet.

Grönfinkarna däremot är några glupska rackare som sitter länge vid sin plats vid fågelmataren och fullständigt vräker i sig godbitarna. Att de tappar hälften av maten struntar de i – och det finns ju andra kamrater, som koltrastar och duvor, som gärna tar hand om nötter och fröer på marken…

Lustigast är gänget av turkduvor som genom att studera och lära av sina mindre kamrater nu också lärt sig flyga upp till fågelmatarna och picka godbitar!

Självklart kommer jag att vara med och räkna i helgen precis som 20 000 andra svenskar. Trenden i min täppa är att blåmesar och koltrastar minskat, men kanske har de bara hittat andra mer lockande restauranger? Grönfinkarna och turkduvorna har ökat och för första gången på länge är ett gäng gråsparvar också flitiga besökare.

Du som vill vara med och rakna fåglar hittar allt om hur det går till och rapporteringsformulär på

www.birdlife.se . I år kommer ornitologerna också publicera bilder på de vanligaste fåglarna och ge tips om hur du känner igen dem.

Så här såg 10-i-topp-listan över våra vanligaste trädgårdsfåglar ut i fjol:

 1. Talgoxe
 2.  Blåmes
 3.  Pilfink
 4. Domherre
 5. Grönfink
 6. Koltrast
 7. Skata
 8. Kaja
 9. Gulsparv
 10. Grönsiska
  fagelmatare

  Glupska middagsgäster! Hur många ser du i helgen?

  Årets restauranger utplacerade i fikonbusken utanförköks fönstret.

  Årets restauranger utplacerade i fikonbusken utanförköks fönstret.

  Kan de små så kan väl jag?! Turkduvorna har lärt sig äta från fågelmatarna av sina mindre kamrater. 2016 var torkduvan den 37:e vanligaste fågeln.

  Kan de små så kan väl jag?! Turkduvorna har lärt sig äta från fågelmatarna av sina mindre kamrater. 2016 var torkduvan den 37:e vanligaste fågeln.

  grönfinkar

koltrast

Kära koltrast – kom gärna tillbaks!

 

 

(27)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar