Annons

Annons

Bjud på blå lavendelglass !

Lavendelglass? Absolut! Eller varför inte en lavendeldrink före grillmiddagen?

Lavendel är ingen lagomväxt. Antingen avskyr eller älskar man den. Själv är jag förälskad, precis som fjärilarna och humlorna! Färgen, doften och ja, även smaken är total!

Annons

På täppan njuter jag när den står i full blom. Men jag passar också på att ta tillvara lite av sommarfröjden.

Den intensivt blålila örten är inte bara en fröjd försyn och doft, den är även god för gommen! Bästa sättet att spara den är att göra lavender syrup (lavendelsockerlag)  som du ofta hittar i delikatessbutiker i Provence, men som ännu inte är så vanlig här i Sverige. Sedan kan du använda denna som smaksättare i glass, drinkar, kakor, grädde…

Det snabbaste och enklaste sättet spara sommaren är att koka upp en lavendelsockerlag (lavender syrup) som du sedan kan använda i glass, i drinkar, i dessertsåser, i kakor…

 

Lavender syrup

Koka upp en sockerlag av 2 dl socker och 3 dl vatten och värm tills sockret är upplöst.
tillsätt 6-8 lavendelblomsterkvistar (alternativt 4-5 teskedar torkad lavendel) och låt koka försiktigt i 5-10 minuter. Vill du förvara sockerlaget längre så lägg gärna i en tesked citronsyra innan du tar lagen av spisen Rör gärna ner några blåbär för att få en härligt blå färg. Låt ligga ett par dagar i kylskåp för intensivare smak. Sila och häll upp på flaska.

Du kan även använda den direkt, men får lagen ligga ett par dagar blir smaken intensivare!

Godaste lavendelglassen gör du så här:

Vispa upp 3 dl vispgrädde, 3 äggulor, 2 matskedar socker och ca 1 dl lavendelsockerlag. Rör ner 2 dl blåbär och pressa saften ur en lime. Frys! Häll gärna över en skvätt lavendelsirap när du serverar – och bjud tillsammans med sommarbär!

Godaste lavendelcoctailen och lavendellemonaden hittar du här.

020

(7)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar