Annons

Annons

BB – även för små bonsaiträd

Täppan är ett riktigt BB just nu. Inte bara för små nykläckta fågelungar även för växter, till exempel små miniträd. Säkert många tack vare just fåglarna som tappat frön och ärtbaljor.

Själv tillhör jag den där skaran som har ytterst svårt att ta död på en växt som just börjat gro, ja elaka ogräs undantaget då… Men med tiden har jag tvingats bättra mig, det blev bara FÖR mycket oreda på täppan.

Annons

Men små växter och skott går ju oftast utmärkt att flytta!

Små träd, som ”bonsaias” tillhör mina favoriter. De är lätta och roliga att forma och hålla i lagom höjd. Hittar man dem bara när de är små och böjliga kan man skapa roliga former, också till exempel hänga en liten tyngd i ena sidan och få den böjd, eller fläta samman de tunna grenarna. Små miniträd är ofta tåliga och kan bli de härligaste utomhusbonsaier i kruka eller direkt på marken. Min favorit är en bok som börjar få rejält knubbig stam nu. Till min glädje har jag också nyligen upptäckt en liten ek som snart ska grävas upp, få toppen kapad (för att grena sig) och de understa löven borttagna.

Det finns dock träd som inte passar lika bra som trädgårdsbonsaier. Jag lyssnade inte på mors kloka råd att se upp med alm som sprider sig som ogräs utan antog utmaningen att  plantera en i en kruka. Klippt och ansat har jag gjort i ett par år och när det nu var dags att flytta krukan så gick det bara inte. Dess rötter hade sprängt botten och växt sig djupt, djupt neråt. Jag kunde riktigt höra hur den flinade åt mig när jag tog i för kung och fosterland … Ack nej, jag fick ge upp i kväll.

Men det blir en ny match till helgen. Då ska jag slipa spaden…

(0)

2 kommentarer

 


Annons

Annons

Laddar