Annons

Annons

Ät upp din täppa – eller spara den till vintern!

 

Man vill väl inte riktigt tänka på det, men snart är det september och högsommaren är ett minne blott. Och om bara några månader faller den första snön…

Men nej, det ska vi inte tänka på än. Bara lite…

Annons

Ännu värmer solen rejält och ännu prunkar täppan – och den karamellen vill vi ju suga på så länge som möjligt. Och gärna ännu lite längre. Så se till och spara lite sommar på flaska och i burk – och gärna också i frysen!

Många av sommarens blommor och blad som är ju både ätliga, dekorativa och goda!
Några är ätbara men kanske i ärlighetens namn ganska smaklösa, men även dessa kan lysa upp en maträtt eller kaka – värde som garnering. Vi äter ju med ögonen också!

Lite blommor och färska kryddblad kockens egen målarpalett. Smycka desserten med några färska citronmelissblad, ananassalvia, ett par björnbär eller några rosenblad. Strö solrosblad, krasse, gurkörtsblommor eller en nypa torkad lavendel över salladen. Smula några rölleka– och oreganoblommor över grillspettet eller bjud ett par stockrosblommor till kycklingen!

Men passa också på att spara för vintern. Frys in blommor, bär och och örtblad! Använd gärna istärningsfack med vatten och du får de festligaste isbitarna till drinken! Eller styckfryst till sallad, kakor eller eller garnering.
Många blommor kan du också torka, exempelvis ringbloms- ros och solrosblad, de behåller sin färg länge och som är vackra i sallader eller som garnering på desserter, kakor och tårtor.

Det finns många ätliga blommor, t e x  viol,  fuchsia, kaprifol och syrén, ringblommor, och gurkört. Men naturligtvis ska du vara säker på att din blomma är ätlig, precis som när det gäller svamp så chansa aldrig!

Du kan också kandera blommor:

Vispa upp äggvita hårt och doppa eller pensla blommorna . Dutta sedan bladen på båda sidor i florsocker eller strösocker, gärna med någon droppe karamellfärg i.

Lägg på galler och torka på en varm och torr plats, eller i cirka 50 graders värme i varmluftsugn, under några timmar, tills de är alldeles knastertorra.

Förvara de kanderade blommorna helt torrt i burk med skruvlock.

Den som har gott om violer  kan göra en blommig likör:


Viollikör

1/2 liter Brännvin Special

40-50 blålila luktvioler

200 gram socker

1-2 vaniljstänger

Blanda ingredienserna i en burk och ställ gärna i ljust fönstret de första veckorna.

Låt stå  två månader. Skaka burken då och då. Sila genom silduk, eller kaffefilter. Vill du ha intensivare färg så skvätt i några droppar röd och blå karamellfärg. Eller några blåbär och ett par hallon! Likören är god som sås till vaniljglass och den ger en härlig färg i drinkar. Och framförallt – den blir ditt eget sommarminne att plocka fram när täppan gått i vinterdvala!

Text och bilder: Maud Holmberg Klyft

PS Sparar du tillräckligt mycket av sommarens fägring så kan du också unna dig att skoja till det i höstmörkret och bjuda på din alldeles egna blommiga falukorv!

 

 

 

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar