Annons

Annons

Äntligen liv i dammen!

Äntligen är han här, Plums – dammens första lilla sommargäst! Ja, förlåt alla myggor och andra små insekter men er räknar jag liksom inte…

Den lilla ätliga grodan satt och gassade i det tillfälliga solskenet alldeles intill dammen när jag kom hem efter jobbet idag. Ja, artens namn till trots skulle jag aldrig drömma om att äta en sådan liten sötnos. Rälig är den inte heller, tvärtom!

Annons

Som jag har längtat och faktiskt oroat mig också, en smula. Kunde något tragiskt ha skett under vinterdvalan? Den här våren har ju varit så tidig, men inte den minsta lilla kväkning har hörts.

Men nu är jag lugn, han är tillbaka – och förhoppningsvis har han snart har lockat hit sina kamrater också. Jag brukar kalla dem Plums allihop eftersom de är lite svåra att skilja åt. Möjligen kan det bli Stor-Plums, Mellan-Plums och Lille-Plums.

Jag har svårt att tänka mig en täppa utan en damm eller ett litet vattendrag. Och lika svårt att tänka mig en damm utan liv. De första åren hade jag guldfiskar men när jag läste att dessa livliga krabater gärna skrämmer bort grodorna så skaffade jag ett akvarium till fiskarna – och det dröjde inte länge innan första lilla grodan var på plats.

Nu drömmer jag bara om att ett par vattensalamandrar ska finna vägen till dammen, men ännu har detta inte skett. Är det något som har något bra råd eller knep för att locka hit dem ?

Maud Holmberg Klyft

 

(0)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar