Annons

Annons

Aftonstjärna – sötaste lilla växtsällskapet

Saknar dina blommor sällskap? Nästan alla växter är vackra tillsammans med aftonstjärna som blommar nu i maj och juni. Fast i skymningen sluter den blygt sina klockor.

Aftonstjärnan trivs under den japanska lönnen, intill ormbunken.

Det är lätt att akleja, rhododendron, klematis, allium och andra färgstarka växter ropar ” se på mig” så här års och vinner trädgårdsvännernas fulla uppmärksamhet och beundran. Med all rätta. Men det krävs goda och passande sällskapsväxter för att de ska komma till sin fulla rätt.

Annons

En av mina favoriter är aftonstjärnan, som nu blommar med vita blomklockor på stänglar med gröna/silverfärgade ränder och som ramar in det mesta på bästa på bästa sätt. Och den som vill ha många i sin trädgård får det snabbt på några år, aftonstjärnan förökar sig i rekordfart med nya smålökar när den trivs. Hos mig finns den både i full sol och total skugga, i torra rabatter och i lite fuktigare mark.

Fullt utslagen på dagen är aftonstjärnans blommor öppna mot ljuset, i skymningen gäspar den lite försynt och sluter sina klockor.

Aftonstjärnan  fanns på täppan när jag flyttade in. Jag ska villigt erkänna att jag första året undrade vad det var för konstigt ”ogräs” som kom med sina frodiga och intensivt gröna blad tidigt om våren. Men sedan hände  ingenting. När scillan blommat över fanns det inget mer än ännu frodigare blad. Irriterad plockade jag bort spann efter spann. Men jag missade vissa ställen – och under maj kom stänglarna och slog ut.

Aftonstjärna kommer ursprungligen från Sydosteuropa och i Sverige är den inte längre så vanlig, men finns oftast i gamla trädgårdar. Blommorna är också fina att ta in i vas, eller som små solitärer.

Aftonstjärna och lila akleja är fina tillsammans i den här nio-i-ett-vasen som finns i Hemmets shop!

Här har aftonstjärnan själv skapat sig en egen ”ängsplätt” intill en rhododendron.

Läs också: Vårbuketternas räddning: 7 oväntade vaser

(46)

Kommentera

 


Annons

Annons

Laddar