Annons

Annons

7 härliga höstmåsten i täppan

 

Härliga höst! Ännu lyser solen och många blommor prunkar på täppan. Men se upp – snart är oktober här och Gubben Frost kan komma smygande. Rädda vad som räddas kan för vintern – och för nästa säsong. Torka äppelringar, lägg in het chili, gör fläderbärsgelé…

Annons

Här är sju saker du inte får missa i höst:

1. Ta tillvara dina äpplen. Har du många lämna in och få dem förvandlade till must. Skala, skiva och frys in i klyftor – lätt som en plätt att plocka fram när du blir sugen på äppelkaka i vinter. Glöm inte att torka äppelringar – dekorativt i köket och så gott i müssli och i kakor!

 

2.  Gjorde du inte saft av alla fläderblommorna? Grattis, då har du c-vitaminrika blåsvarta bär nu! Gör gelé (gärna med lite mynta), saft eller sylt. Men – bären ska vara frostnupna, annars blir det för beskt. Lägg dem i frysen innan fåglarna kalasat upp dem!

 

3.  Har du odlat chili? Då har du säkert en färgstark blandning nu! Torka – gärna på en ståltrådsring, så har du en vacker köksdekoration. Mal eller riv dina egna chiliflaskes eller lägg in i vitvinsvinäger och vatten med lite örter.

 

4. Gör vackra bokmärken – eller bordsekorationer – av vackra höstlöv eller blomsterblad. Bara att plocka och lägga in i en tjock bok. Klart efter ett par dagar!

 

5. Glöm inte att gräva upp och ta in lökar och knölar av växter som inte tål att stå ute under vintern, anemoner och dahlior till exempel. Förvara torrt och gärna under lite torv eller jord. Passa på att dela – så får du dubbel blomstring nästa sommar.

 

 

6. Ta tillvara fröer och myllra ner de som kan sås direkt, till exempel stockros, malva och lejongap. En del fröer vill dock ha en frostvinter innan de kan gro. Vill du hellre så till våren så spara fröerna – till exempel i kaffefilter – och  förvara torrt.

 

7. Torka ljuvliga hortensiablommor innan all färg försvinner! Bryt av en kvist, sätt in i vas med LITE vatten och ej så soligt. Efter ett par veckor har du en torkad blomma som håller hela vintern!

Maud Holmberg Klyft

(0)

2 kommentarer

 


Annons

Annons

Laddar