Annons

Annons

10 saker du inte visste om raps!

Nu står de intensivt gula rapsfälten i zenit. Färgen är nästan ögonbedövande och doften förförisk - och men vet du vad som händer sen?

raps

1. Efter den ljuvliga intensivt gula blomningen förvandlas den vackra svanen till en ful ankunge! Rapsen bildar baljor, likt bönor. När dessa är torra, frasiga och bruna är de pyttesmå svarta fröna mogna att skördas och pressas till olja.

Annons

Maj 2015

2. Vi både kall- och varmpressar rapsolja. Kallpressad är när fröet mals sönder och oljan pressas ut mekaniskt vid låg temperatur . Oljan behåller då sina naturliga näringsämnen och vitaminer. Varmpressad olja, extraherad, utvinns ur fröet med hjälp av olika medel och ångbehandling under hög temperatur Därefter raffineras oljan,  men en del ämnen försvinner i processen.

3. Raps har tillkommit i naturen genom korsning mellan kål och rova!

4. I Europa användes rapsoljan förr till oljelampor och smörjmedel. Först på 1970-talet började man använda den i köket och i numera är den en av våra vanligaste matoljor.

raps

5. I Kina äter man blommorna som en grönsak.

6. Torka gärna en näve blomblad, t e x i en skål i fönstret. Den gula färgen bevaras länge och du kan använda dem som fägring i sallader och desserter. Ätliga, men smakar inte så mycket – men den gula färgen förgyller!

raps-4

7. Älskar du raps kan du själv så och odla i trädgården eller i en kruka på balkongen. Dock är blomningen kort och för att få fram olja krävs enorma mängder. Men gillar du blomman kan du säkert be att få köpa en näve fröer av någon lantbrukare!

8. Raps- och rybsfrön har påträffats i gravar från bronsåldern. Odling har förekommit i Europa sedan medeltiden.

9.  Raps och rybs odlas ända upp till Boden i Norrbotten!

10. Rapsolja är rik på enkelomättade fetter. Kallpressad rapsolja innehåller dessutom bland annat naturligt E-vitamin och alfalinolensyra och är rik på Omega-3 fettsyror.

raps

Sverige får en annan dimension lite grann från ovan så här års när de gula rapsfälten lyser.

raps

(0)

3 kommentarer

 


Annons

Annons

Laddar