Annons

Annons

Spara hettan – lägg in din egen chili!

inlagd chili, jalapenos, recept

Gillar du lite hetta på tallriken? Lägg in din chili – enkelt och snabbt – och du har alltid lite styrka att ta till i köket. Det verkar som att chili-odlarintresset  exploderat de senaste åren. Och det finns ju så många sorter att välja på, allt från näst intill dödligt starka till chilifrukter med bara en lätt antydan till hetta.

Annons

Odlar du inte själv finns det flera sorter att välja bland i livsmedelsbutikerna och på torget.

Tänk att i mörkaste november kunna plocka fram en sparad dos av sommarens hetta. Det kan du! Passa på att lägg in lite av din favoritchili nu så kommer du garanterat att kunna svettas i höst också.

Själv har jag lagt in jalapenos, som är medelstarka, – och blandat röda med gröna. Men det går bra med alla chilifrukter som inte är för tjocka.

Det här behöver du:

15 jalapenos eller andra chilifrukter, 1 dl vatten, 1 dl vitvinsvinäger, 1,5 msk socker,
1-2 tsk salt och 1-2 skivade vitlökar. Ev natriumbensoat.

Gör så här:

Skiva chilin. Koka upp ett lag av vinäger, vatten, socker. Lägg i chili och vitlök och låt sjuda cirka 5 minuter. Gillar du inte vitlök kan du utesluta den. Eventuellt kan du tillföra en knivsudd natriumbensoat på slutet för ännu bättre hållbarhet. Häll på rena burkar.

jalapenos

Röda och gröna inlagda jalapenos.

Naturligtvis kan du också torka dina chilifrukter – och det går hur bra som helst att göra det på en tallrik eller tidning i vanlig rumstemperatur. Eller varför inte trä upp på band som man gör i Ungern?  Ett tredje sätt är att forma en ring av kraftig ståltråd – som en lottring- och sticka frukterna i den. Dekorativt för köket också!

Maud Holmberg Klyft

inlagd chili, recept

Du kan lägga in chili i alla färger, former och styrkor.

chili

LÄS OCKSÅ

(144)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar