Annons

Annons

Soltorka dina egna tomater!

tomater

Älskar du också soltorkade tomater? Det är nu de är som bäst – så passa på att soltorka med ugnens hjälp och lägg in i olja för njutning i höst!

De tog tid på sig i år, precis som sommaren, tomaterna. Men nu mognar de, många på samma gång.

Annons

Det finns bara en sak som är godare än en skivad egenodlad tomat på frukostmackan. Och det är att nypa av den från plantan och äta den direkt, solvarm.

Men det finns ju gränser, och soltorkade tomater är godis till det mesta. Eller ugnstorkade, som perfektionisten säger.

Det är enkelt – men tar lite tid. Jag brukar ha ugnen på 50 grader, gärna med varmluften påslagen,   men det tag minst åtta timmar att få dem färdiga. Du kan också höja till 75 eller 100 – tiden förkortas betydligt och tomaterna blir lika goda. Men håll koll så att du inte bränner dem.

Soltorkade tomater

soltorkade-tomater

Det här behövs:

Ca 1 kilo tomater, en god olivolja, flingsalt, peppar, timjan och rosmarin, vitlöksklyftor – och lite kapris – om du gillar det.

Gör så här:

soltorkade-tomater

Sätt ugnen på 50, 75 eller 100 grader. Skär tomaterna i fyra delar – eller halvera dem om de är riktigt små. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapperoch med skalsidan nedåt. Strössla lite flingsalt över. (Ska du servera dem direkt kan du ringla över lite olja och en gnutta honung också). Det tar mellan 4-9 timmar innan de är klara, beroende på ugn, värme och hur tjocka och saftiga  tomaterna är .

De ska se skrumpna ut och vara nästan helt torra när de är färdiga. Är vissa bitar mindre kan du behöva ta ut dessa först. Är du osäker är det bättre att de får torka sista tiden i eftervärmen eller på papper i rumstemperatur i ett dygn.

När tomaterna är sega och inte längre fuktiga är de klara. Lägg dem i burk  och strö över en gnutta salt, lite peppar, 6-8 vitlöksklyftor och små klippta stjälkar av färska kryddor som rosmarin och timjan. Själv älskar jag kapris och tillsätter gärna en tesked av dessa. Häll olivolja över .Förslut och spara i kylen.

tomater

Syltade gröna tomater

Får du tomater som inte hinner mogna så sylta dem! Jättegott till kyckling, stek, paté och färsbiffar.

Det här behövs: 1 – 1 ,5 kilo gröna fasta tomater, salt, vatten, syltad ingefära (eller en bit färsk), 5 dl vitvinsvinäger, 7 dl socker, ca 30 vit- eller kryddpepparkorn, pepparkorn, 2 kanelstänger, 10 kryddnejlikor, ev en knivudd natriumbensoat.

Gör så här

Nagga tomaterna. Är det cocktailtomater kan du använda dem hela – skär annars i fyrkanter. Koka upp i 3 liter vatten med lite salt, lägg i tomaterna och låt sjuda i ett par, tre  minuter, de får inte bli för mjuka.

Ta upp tomaterna, låt dem rinna av och lägg i rena burkar. Koka upp 5 dl vinäger, 7 dl socker, pepparkornen, kryddnejlikorna, kanelstängerna (gärna delade), tärnad syltad ingefära eller några små, tunna skivor av färsk. Koka upp, tillsätt natriumbensoat för bättre hållbarhet och häll den heta lagen över tomaterna. Förvara i kylen – där brukar de hålla i bortåt ett år. Njut!

Maud Holmberg Klyft

Tips! Säsongens godaste rätt med tomater är Gunillas glutenfria och smakrika tomatpaj som hon gör på kikärtsmjöl och djionsenap i skalet. En riktig fredagsmyspaj!

tomater

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(123)

3 kommentarer

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar