Annons

Annons

Skörda skogens guld och gör ramslökspesto!

 

Jajamensan, nu är våren här. Nu spirar vårskogens gröna guld – ramslöken. Denna naturens egen ”vilda, milda vitlök” är både god och användbar och sätter extra smak på det mesta. Varför inte satsa på ett påskbord med ramslökspiff i år?

Dessvärre växer ramslöken bara vilt i södra Sverige – och den är fridlyst i Blekinge! – men välsorterade  matbutiker brukar numera kunna erbjuda den i grönsaksdisken. Man kan även köpa växten för utplantering på vissa ställen.

Har man lyckan att ha en ramslöksskog i sin närhet där den växer som ogräs är det en glädje att ta för sig. Sätter du den med stjälkarna nedåt i ett vattenglas brukar den hålla sig färsk i en vecka i kylen. Du kan också frysa bladen, göra ramslöksolja  (ramslök och olivolja som får stå och dra i några dagar innan du tar bort bladen) eller varför inte göra en smakrik pesto som också går utmärkt att frysa.

Så här gör du  din egen ramslökspesto!

 

Ramslökens användningsområde är nästan oändligt. Det är jättegott med lax i ugn med ett  ett pestotäcke och lite kokosflagor som täcke, gott och vackert med en klick på en ägghalva – vart annat rött av rom och vartannat pestogrönt, i oxrullader,  i en vårsoppa med lök, potatis och grädde, finklippt i en omelett, på en crostini med lite hackad soltorkad tomat…

Text & Foto: Maud Holmberg Klyft

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(190)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar