Annons

Annons

Skaffa dig massor av gratis-lavendel!

lavendel

Ska du ut och beskära dina lavendelplantor? Varför inte passa på att utöka den blålila familjen. Att föröka lavendel är bus-enkelt!

När du ändå klipper ner de yviga buskarna så passa på att ta 10 -15 cm höga sticklingar som är lite lätt vedartade. Unga och mjuka skott fungerar inte och en alldeles för grov gren har svårt att få rötter. Försök att få med en sned klack. Experterna säger att man bör skära men själv brukar jag bryta loss den med en liten snärt – och det har fungerat utmärkt. Dra bort eventuella grenar längst ner men låt toppen vara orörd.

Annons

Planeta sticklingarna i krukor med såjord eller jord uppblandad med sand och stick ner dem en bra bit. Placera krukan i något varmt läge i trädgården, men helst inte i direkt sol. Glöm inte vattna i början! När plantan är väl rotad kan du plantera ut den på plats, lämpligen till hösten.

Har du en större kruka kan du placera flera sticklingar tillsammans. Själv har jag ett ”sticklings BB”, en zinkbalja, alltid nära tillhands där jag prövar att driva upp plantor av olika slag och där jag testar olika sticklingssorter. En del misslyckas jag med, man ser tydligt ser när de vissnar, men just ljuvliga lavendeln tillhör de snällare babyarna!

Tips: Har du gott om lavendel så passa på att skörda när blomman är nyutslagen i juli och  gör lavendelskorpor, lavendelflarn – och Lavendelglass ?

Du kan också samla fröer från överblommad lavendel under sensommaren, eller sätta sticklingarna efter höstbeskärningen.

lavendelkvist

En stickling med fot, en liten bit längst nere som tillhört modergrenen.

lavendel

 

 

LÄS OCKSÅ

(297)

2 kommentarer

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar