Annons

Annons

Romtopf – spara dina bär i en godiskruka

romtopf

Starten – med jordgubbar och hallon.

Men vad ska jag göra med alla bär som mognar på en och samma gång? Gör en rumtopf!

I en romtopf – eller romkruka- konserverar du sommarens skolmogna godbitar i rom och socker för julens godaste efterrätt. Ris a´la Malta – med en slev bär i rom över! Eller höstens – om du inte kan vänta så länge. Frukt & bär i rom är goda som de är men helst tillsammans med lite vaniljglass eller en klick grädde.

Annons

I Tyskland, 10 mil över havet där jag bor, är rumtopf en gammal tradition att spara säsongens bär i ett keramikkrus. Ett trevligt sätt att ta tillvara frukter och bär.

Receptet är enkelt – man tar de bär eller frukter man har, lägger i en kruka eller burk, fyller på med hälften så mycket socker som bärens vikt och häller mörk rom över!

romtopf

Vinbär – gott i din romtopf.

Det här behövs:

1 flaska rom

1 kilo bär

1/2 kilo strösocker

Krusbär får följa med ner i romen.

Krusbär får följa med ner i romen.

Gör så här:

Väg och starta med t e x jordgubbar och hallon. Lägg ner i ett krus eller en burk. Väger bären 500 gram ska du ta  250 gram socker – fast vid starten kan du gärna öka mängden lite.

Låt stå en kort stund och häll sedan rom över så att det täcker.Lägg eventuellt ett litet fat över som försiktigt tynger ner bären.

Förvara svalt – i källare eller kyl.

Fortsätt att fylla på med bär och frukt (skuren i bitar) – och socker efterhand som de mognar.

Rör försiktigt om i krukan då och då så att sockret smälter.

Det är viktigt att du använder en hygglig rom  och att du inte minskar på sockermängden – för konserveringens skull. Och aldrig några fingrar i bärburken – då kan det börja mögla!

Bär och frukt som blir goda i romtopfen är bland annat: jordgubbar, hallon, smultron, körsbär, persikoskivor, vinbär, äppelbitar, krusbär, plommonhalvor, blåbär och björnbär.

romtopf

 

 

 

LÄS OCKSÅ

(188)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar