Annons

Annons

Koka egen c-vitaminrik fläderbärssaft!

Fläderbärssaft

Har du fläderbärsklasar kvar på dina buskar? Grattis! Rädda dem innan fåglarna tar dem och koka vinterns nyttigaste saft!

Näringsvärdet för fläderbär är mycket bra och de blåsvarta bären innehåller bland annat mycket C-vitamin, fibrer, kalcium, folat, järn och zink. En del menar att saften både motar och påskyndar redan utbrutna förkylningar och influensor. Oavsett sanningshalten i detta är det en god och nyttig c-vitaminkick som du lätt kan göra. Men precis som rönnbär bör bären vara frostnupna – alternativt ha legat i frys – för att mildra lite av sin beska. God som den är, som en del i en smoothie, och till och med som en varm vinterdryck, eventuellt med en gnutta starkt i.

Annons

Fläderbärssaft

Naturligtvis är det viktigt, precis som när det gäller fläderblomssaft, att du vet att det är riktig fläder,  Sambucus nigra, och inte druva- eller sommarfläder. På senare tid har det också varnats för att äta råa, okokta fläderbär eftersom det sägs kunna ge upphov till diarré. Men det är inte någon fara om de kokas!

Näringsvärdet för fläderbär är mycket bra och bären innehåller bland annat mycket fibrer, kalcium och C-vitamin, samt folat, järn och zink.

Fläderbärssaft, det här behövs  till ca 3 liter:

1 kilo fläderbär, frostnupna eller inlagda i frysen ett dygn eller längre

1/2 liter vatten

5 – 6 dl strösocker per liter avrunnen saft

ev natriumbensonat

Gör så här:

Rensa och skölj bären och koka upp dem med vattnet, låt koka 8-10 minuter.

Häll över i sil och låt saften självrinna.

Koka sedan upp saften på nytt, nu med sockret och rör med jämna mellanrum. Koka ca 10 minuter på svag värme. Ta av spisen och skumma av noga. Rör ner 1 krm natriumbensonat per liter saft och häll upp i rena flaskor. Låt flaskorna bli kalla innan du sätter på korkarna.

Med natriumbensonat håller de länge i kylen. Vill du skippa konserveringsmedel eller använda mindre sockermängd bör du frysa saften i stället.

Visste du att den  italienska likören Sambuca är gjord av fläderbär, med tillsatt anis? Redan romarna drack sambucan. Fläderbärssaft har i olika kulturer också ansetts både bringa lycka och förlänga livet!

Maud Holmberg Klyft

Foto: Maud Holmberg Klyft och Shutterstock

Fläderbärssaft

Nyttiga klasar som väntar på att bli saft – innan fåglarna tar dem!

LÄS OCKSÅ

(420)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar