Annons

Annons

Lätt och jättegott: Gör svalkande rossaft

Gör sommarens godaste dryck – rosensaft! Lätt och snabbt får du en svalkande dryck för soliga dagar eller en partydrink. Ju mer rosen doftar desto godare rossaft!

Har du överflöd av doftande rosor – eller hittar i naturen? Gör saft!

 

Nu blommar rosorna. De doftar, prunkar och bedårar så att man  vill spara dem länge, länge.
Det kan du också! Älskar du rosor och har dem i överflöd – gör din egen rosensaft. Snabbt och lätt!

Har du inte så många egna kan du dryga ut eller använda vresrosor/nyponrosor/vildrosor – men plocka bara där du får och se upp så de inte växer nära trafiken.

Annons

Du kan använda alla rosor men vill du ha bra smak på saften så är det viktigt att du gör den av doftande rosor. Ju intensivare doft desto mer smak. Gör du saften på vita rosor så lägg gärna mer några rosa eller röda blomblad också – för färgens skull. Precis som vin smakar rosensaft olika beroende på vilka rosor du använder.

Rossaft, det här behövs:

Ca 2 liter blad av rosor (40 – 50 rosor)
3-5 ekologiska citroner
1,5 kg socker
30 g citronsyra (kan uteslutas)

ev en knivsudd natriumbensoat på slutet för bättre hållbarhet.

2 liter vatten
Gör så här:
Koka upp vatten och socker. Häll i citronsyran och ev natriumbensoat precis du är klar – men se upp så att det inte kokar över.
Skölj av rosorna och repa loss bladen. Tvätta och skär citronen i tunna skivor. Varva rosenbladen och citroner i stor skål eller gryta.

Häll över den heta sockerlagen. Låt stå och dra i 3-4 dagar. Sila saften och häll på rena flaskor. Njut!

Om du är lite osäker på om du vill göra ren rossaft, eller om du inte har så många rosor, kan du också göra blandsaft på fläder och ros. Minska då lite på flädern och tillsätt 5-10 rosor i stället. Receptet på flädersaft hittar du här.

Sugen på rosenmarmelad eller ros- och rabarbermarmelad? Jättegott på osten eller på scones. Testa!

Tips! Rosensaften går utmärkt att frysa. Du kan halvera satsen om du har ont om rosor.

Vill du minska på sockermängden? Det går bra – men saften håller inte lika länge i kylen. Frys, i te x små petflaskor, och ta upp efter hand.

När du blandar drycken – ta cirka 1 del saft och 2-3 delar vatten.

Som drink: slå i en skvätt gin och servera med ett ett par isbitar och en citronskiva.

Rossaft

LÄS OCKSÅ

(253)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar