Annons

Annons

Gör marmelad på dina rosor!

rosensylt

Njuter du också av en överdådig rosenprakt just nu? Varför inte spara några av de skönt doftande blommorna? På burk!

Rosenmarmelad är lätt att laga och jättegott till smakfull ost, på scones, på rågbrödet eller till chokladkakan!

Annons

Har du ont om egna rosor går det utmärkt med vildrosor – men se till att de är obesprutade. Ju mer doft desto mer smak!

Rosenmarmelad

5 -8 dl doftande rosenblad, rosa eller röda, (skär bort det vita intill mitten av rosen – det är beskt)

3 dl syltsocker (som innehåller pektin)

4 dl vatten
saft och rivet skal av en citron

Gör så här:

Varva grovhackade rosenblad med syltsocktret i en skål.
Koka upp vatten och häll i blandningen av rosorna och sockret och koka 6 – 10 minuter. Rör om med jämna mellanrum.  Häll i citronsaft och skal mot slutet och rör om.

Ta av spisen och låt svalna och slå på rena burkar.

Häll över på rena burkar.

Tips: Vill du bryta lite mot rosen kan du smaksätta marmeladen med t e x lite stjärnanis, citronmeliss eller en nypa mald chili.

rosensylt

Gillar du rosor men är rädd att smaken ska bli lite för intensiv? Gör en kombination – här är världens godaste ros- och rabarbermarmelad.

Ros- och rabarbermarmelad

5 dl doftande rosenblad, röda eller rosa (skär bort det vita intill mitten av rosen – det är beskt)

2 kilo rabarber

1,5 liter strösocker

1/2 flaska certo – eller annan pektin

några myntablad – om du har hemma

saften och det rivna skalet  av en citron

Gör så här:

Skiva rabarbern. Varva den med socker i en skål och låt stå i kylen under natten så att det smälter samman lite.

Koka upp socker, rabarber, rosenblad, ev mynta och saften och skalet av citronen i ca 10 minuter. Tillsätt Certo el annan pektin – följ bruksanvisningen på förpackningen. Ta marmeladen av spisen och skumma väl. Rör ner rosenbladen. Häll i burkar – och njut!

Tips: Gillar du kardemumma kan du med fördel använda 1 tsk i receptet!

Båda recepten kan naturligtvis göras med antingen syltsocker eller certo – titta på förpackningen så får du råd angående koktid/mängd.

Maud Holmberg Klyft

Föredrar du saft framför marmelad? Testa receptet på rosensaft här!

rosensaft

LÄS OCKSÅ

(215)

1 kommentar

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar