Annons

Annons

Hemgjord roslikör och 7 andra rostips

ros-likor

Har du också en fantastisk prakt av blommande rosor just nu? Så där så att du vill stoppa tiden och spara lite av fägringen? Det kan du! Kanske inte stoppa tiden men spara lite av blommorna. I en likör, marmelad eller saft till exempel. Går också bra att göra av vildrosor med doft!

Annons

1. Rosenlikör

1/2 liter Brännvin Special

1/2 liter rosblad med doft  blommans blad och inte stjälkens). Skär bort det vita närmst rosens mitt – som kan vara lite beskt.

200 gram socker

1-2 vaniljstänger

ev lite pressad citronsaft

Gör så här:

Blanda ingredienserna i en burk och ställ ljust.

Låt stå en 3-4 veckor. Skaka burken då och då. Sila genom silduk. Likören är god att ringla över vaniljglass och som bas i en svalkande sommardrink – blandad med kylt mousserande vin till exempel.

Tips: Vill du ha rosenlikören lite syrligare så riv lite limeskal i. En nypa krossad chili ger lite sting.

2. Torka rosor

Det finns många knep att torka blommor vackert, bland annat att täcka dem försiktigt med tvättmedel. Men snabbast och enklast är ändå att hänga dem upp och ner i en bukett. När de är helt torra ger de en mormorsromantiskt intryck höggs upp på ett gammalt linneskåp.

torkade rosor

Liten torkad bukett

3. Rosensaft

Godaste saften på rosor hittar du här. Klicka på länken!

rosensaft

 

4. Pressa rosblad

Gör som man gjorde förr i tiden – pressa rosblad eller blommor. Lätt som en plätt – bara att öppna en tjock kokbok och slå igen. De torkade bladen kan du använda som dekoration i en sallad, i et potpurri, eller fästa på papper/papp och rama in.

pressa-rosor

Pressa rosblad – som förr i tiden.

5. Spara i frysen

Frys en vacker ros – för härligaste tårtdekorationen i höst. Ta inte upp förrän precis innan tårtan serveras. Du kan också frysa somriga istärniongar med rosblad, små violer, citronmeliss, smultron eller ringblomsblad i.

rosor-is

 

6. Gör rosmarmelad god på scones, till osten eller på chokladkaka. Klicka in för recept!

rosenmarmelad

7. Ta sticklingar

Försök föröka din favoritros som just blommat. Skär eller klipp snett under ett öga, så att 3-4 bladpar finns kvar. Klipp bort blomman i toppen och dra bort de understa bladen så att bara ett eller två av de översta bladparen är kvar. Korta ev in dessa. Sätt i kruka eller lätt sandblandad jord, eller såjord och vattna. Håll fuktig. Det är inte alltid det lyckas bli rötter – men när det gör det är det stor glädje!

rosor

 

8. Samla en härlig bukett av olika rosor – med eller utan annat sällskap – ta in och njut!

rosbukett

Text och bilder: Maud Holmberg Klyft

Tips: Tänk på att det är just nu som det är bästa tiden för att välja rosor till din egen täppa. Det är nu du kan se rosorna i full blom, känna hur de dofta, titta på bladverken, se hur stora blommorna är och i vilken färgnyans. Besök visningsträdgårdar, plantskolor eller rosutställningar – och hitta dina favoriter för framtiden!

 

 

LÄS OCKSÅ

(262)

Kommentera

Annons

Senaste från Hemmets

Annons

Laddar